PR 9. Pel dret universal a la interrupció de l’embaràs
Propostes de la CUP-CC pel ple monogràfic sobre sanitat del 6, 7, 8 i 9 d'octubre de 2020.
Tal i com declara l’Observatori de drets sexuals i reproductius els “Drets Humans són inalienables de totes les persones i configuren el marc generador de benestar, qualitat de vida i convivència. Els Drets Sexuals i Reproductius, en tant que Drets Humans, són imprescindibles per al desenvolupament i les societats no poden ser justes i equitatives sense el reconeixement i exercici ple dels drets sexuals i reproductius de tota la població”.
La vulneració dels drets sexuals i reproductius suposa una vulneració dels Drets Humans. Adoptar un enfocament de drets sexuals i reproductius significa que aquests drets no només garanteixen l’accés a l’atenció en salut sexual i reproductiva, sinó que també garanteixen l’autonomia de les dones, sense cap discriminació, per a prendre les seves pròpies decisions en tot el que correspongui a la seva sexualitat, inclosa la reproducció, per a la qual cosa es requereix una educació i informació veraç, oportuna, científica i sense prejudicis. Aquestes tres formulacions, reconegudes en diferents instruments internacionals de Drets Humans, des d’un enfocament feminista, suposen el reconeixement i l’exercici ple dels Drets Sexuals i Reproductius.”
El Parlament de Catalunya:
1. Constata que l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs és un dret universal.
2. Constata que Projecte de Decret pel qual es desplega la Llei 9/2017, de 27 de juny, d'universalització de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut, publicat el dia 27 de desembre de 2019 pel Departament de Salut és insuficient per assolir la universalització de l’assistència sanitària i suposa un retrocés en la universalitat de la sanitat.
3. Constata que l’objecció de consciència d’alguns metges i infermeres està vulnerant el dret de les dones a avortar en centres sanitaris públics de Catalunya.
4. Insta al Govern de la Generalitat a realitzar en el termini de 3 mesos un estudi sobre l’impacte de l’objecció de consciència en la garantia del dret a l’avortament.
5. Insta al Govern de la Generalitat a revisar la proposta de Reglament de la llei 9/2017:
a. Escurçant el termini de resposta a la sol·licitud del dret a l’assistència sanitària de 3 mesos a 15 dies.
b. Eliminar el període mínim d’arrelament de 2 mesos tal i com Nacions Unides recomana.
c. Incloure sense condicionants l’atenció sanitària a totes les dones i persones embarassades que es trobin a Catalunya, pel que fa a l’accés a l’atenció de salut sexual i reproductiva, inclòs l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs i a totes les menors d’edat que es trobin a Catalunya.
6. Insta al Govern de la Generalitat a elaborar i desenvolupar un programa de formació adreçat al personal administratiu i sanitari de tots els centres, serveis i establiments del Servei Català de la Salut sobre el dret d'accés universal a l'atenció sanitària a Catalunya.
7. Iniciar una campanya d’informació sobre el dret d'accés universal a l'atenció sanitària a Catalunya.