Sant Cugat: Seguretat, a quin preu?

D’aquí a pocs mesos ja s’haurà fet efectiu el desplegament dels Mossos d’Esquadra al Vallès Occidental i, per tant, Sant Cugat del Vallès ja podrà “gaudir” d’una de les velles i somniades reivindicacions tant per part de l’equip de govern com d’alguns partits de l’oposició: tenir més policia. Amb l’arribada dels Mossos a la nostra vila, des de la Candidatura d’Unitat Popular de Sant Cugat del Vallès (CUP) creiem necessari i urgent obrir un debat i una reflexió per valorar quins seran els efectes i resultats d’aquest nou model policial i com pot afectar això a la nostra vida quotidiana.  
Sota el pretext de proporcionar molta més seguretat i fent gala d’un fals catalanisme ens despleguen un nou cos policial que des de la CUP, i l’experiència ens dóna la raó, ho valorem negativament i no ens permet ser gens optimistes. A Sant Cugat la situació és ben clara i és del cert que el discurs més policia suposa més protecció és totalment enganyós. Cadascú tindrà un concepte molt personal del que vol dir seguretat i protecció i, la veritat, és que la nostra concepció defereix molt de la de l’equip de govern. Més policia potser ha suposat una disminució dels robatoris a luxoses cases de Sant Cugat però les agressions i els atacs feixistes continuen sent una trista realitat al nostre voltant (Plaça Lluís Millet, Barraques, La Guitza, Festa Major...). És la gran paradoxa del concepte estar protegit: el que per uns significa protecció per nosaltres es tradueix amb pèrdua de llibertat i augment del control damunt les nostres vides
 
Ens venen l’arribada dels Mossos com la solució a tots els nostres problemes i, malauradament, des de la CUP volem deixar ben clar que això no és així. Serem l’última comarca on arribaran els Mossos i per tant hem pogut veure i valorar com ha estat aquest desplegament arreu del Principat. La conclusió és preocupant i alarmant doncs si algú a patit els efectes d’aquest model policial, a part dels conductors, han estat els moviments socials i l’esquerra independentista. Amb l’augment de la policia autonòmica s’ha produït un augment considerable de la repressió (identificacions, multes, agressions, vexacions, detencions...) fins al punt que podem parlar de casos de tortura com els patits pel jove de Torà l’any 2004.
 
És en aquest punt que ens interessa molt obrir un debat, i emplacem a la ciutadania a fer-ho, doncs darrera la imatge idíl·lica dels Mossos d’Esquadra s’amaga un costat fosc que, evidentment, des del consistori no es farà mai públic. Quin preu haurem de pagar per sentir-nos més segurs i protegits ? Des de la CUP ho tenim clar i és que alguna cosa no funciona si la nostra seguretat i protecció a de dependre de les forces policials. Basar el discurs en que la solució a molts problemes és l’augment dels cossos policials és admetre que la democràcia trontolla i no fer res per evitar-ho. Més policia per respondre a la por sense saber que aquesta por és el resultat del sistema que ells mateixos han creat i han imposat és la seva solució. La nostra tot el contrari, fins que no aconseguim ser persones lliures en un món, país i ciutats lliures mai ens sentirem segurs i protegits.


Candidatura d’Unitat Popular de Sant Cugat del Vallès
1 d’octubre de 2006